Yoga er en fantastisk måde at holde sig i form og fleksibel på, men hvis du ikke er forsigtig, kan du nemt komme til skade.
Mange mennesker tror, at fordi yoga er en øvelse med lav belastning, er den automatisk sikker. Men sandheden er, at uden de rette forholdsregler kan du virkelig skade dig selv.
Følg disse 6 tips til at forebygge yogaskader, og du vil kunne nyde alle fordelene ved denne fantastiske træning uden nogen af risiciene.
Overvej din alder og fysiske tilstand før du begynder på yoga-træning
For at forebygge yogaskader er det vigtigt at overveje din alder og din fysiske tilstand, før du starter en yogatræning. For folk, der er unge og raske, kan en kraftig yogatræning være fint. Men for folk, der er ældre eller har helbredsproblemer, kan det være nødvendigt med en blidere tilgang. Rådfør dig altid med din læge, før du begynder på et nyt træningsprogram.
Yoga er ikke bare en øvelse; det er en livsstil. Målet med yoga er at opnå balance i krop og sind og at blive ét med universet. Men hvis du er skadet, kan du ikke opnå balance eller fred i sindet.
Det er vigtigt at have sin alder i tankerne, når man dyrker yoga, fordi forskellige aldersgrupper har forskellige fysiske evner. For eksempel vokser og ændrer et barns krop sig, så den har brug for at vokse i sit eget tempo. Og det samme gælder for en ældre person, hvis krop er mindre fleksibel end en yngre persons. En yogapraksis kan tilpasses til at opfylde de specifikke behov hos elever i hver af disse aldersgrupper.
Varm op før yoga med nogle enkle strækøvelser for at undgå skader
Det er vigtigt at strække ud, før du laver yoga, for at undgå skader. Yoga er en fantastisk måde at slappe af og afstresses på, men hvis du ikke er forsigtig, kan du ende med at skade dig selv. Udstrækning hjælper med at forberede din krop på de stillinger og bevægelser, du skal lave i yoga, og det forebygger også skader.
Hvis du er nybegynder i yoga, skal du bede din instruktør om nogle grundlæggende strækøvelser, som du kan lave før timen. Og hvis du har eksisterende skader, skal du tale med din instruktør om, hvilke stillinger der er bedst for dig. gå altid forsigtigt til værks, og pres ikke for hårdt på dig selv. Yoga handler om at finde fred og balance, ikke om at stresse din krop.
Udøv yoga i et godt ventileret område så du ikke overopheder
Undersøgelser har vist, at det kan hjælpe dig med at holde dig afkølet og sundt at dyrke yoga i et godt ventileret område.
Hvis du befinder dig i et fugtigt miljø, som f.eks. i troperne eller ørkenen, er det vigtigt at være opmærksom på din omgivelsestemperatur. Du skal drikke vand oftere end normalt, klæde dig lettere på og holde pauser udenfor, når det er muligt! Hvis du virkelig kæmper med varmeudmattelse, skal du tale med din læge om, hvordan du bedst kan forhindre, at du bliver dehydreret. Og hvis det bliver for varmt (eller for koldt), skal du stoppe med det, du laver, i mindst 15 minutter, før du genoptager træningen. Din krop vil takke dig!
Undgå yoga-hold der presser dig for langt ud af din komfortzone
Yoga er blevet et populært tidsfordriv, men det er ikke for alle.
Nogle mennesker synes ikke, at yoga skubber dem nok ud af deres komfortzone, andre synes måske, at timen går for hurtigt, og at de ikke føler, at de lærer noget nyt. Det er vigtigt at gå efter det, der føles rigtigt for dig!
Når du tager et yogakursus, skal du holde øje med, hvor ofte instruktøren tilbyder variationer for begyndere. Hvis de kun viser stillinger, der kræver stor styrke og fleksibilitet i overkroppen, eller forsøger at presse dig ind i dybe strækninger uden at give dig alternativer, hvis disse stillinger ikke føles rigtige, så er det måske på tide at finde et andet kursus.
Hvis du overvejer at gå til et hotyogakursus, skal du sikre dig, at det passer godt til dine behov.
Et opvarmet rum kan være nyttigt for folk med ledproblemer eller muskelskader, men en meget høj temperatur kan gøre dig utilpas og ude af stand til at slappe af i stillingerne. Nogle typer yoga involverer også sved på panden for at forbrænde kalorier og forbedre hjerte-kar-sundheden, men det er vigtigt at bemærke, at du ikke bør prøve dette, medmindre du allerede er vant til regelmæssig træning.
Stræk dig efter yoga for at køle ned og forebygge ømhed næste dag
Du har måske bemærket, at instruktøren efter en yogatime ofte beder dig om at lave et par ekstra stillinger og strækninger efter en yogatime. Det skyldes, at det kan give lidt ømhed at gå fra at være i en omvendt stilling til at stå op igen. Hvis du laver en række stillinger eller strækninger, kan det være med til at afhjælpe dette ubehag. Du bør også sørge for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, da dehydrering kan føre til muskelkramper.
3 gode råd til efter en yogatime:
- Drik masser af vand
- Gå en tur eller lav en anden blid aktivitet for at køle din kropstemperatur ned
- Lav en række stillinger og strækøvelser for at hjælpe med at strække de muskler, du lige har arbejdet med i din praksis.
Hvis du er gravid, skal du rådføre dig med din læge, før du begynder at dyrke yoga
Gravide kvinder er længe blevet advaret mod at praktisere yoga. Frygten er, at stillingerne, som ofte kræver dyb udstrækning og balance, kan føre til abort eller andre komplikationer.
Men et stigende antal gravide kvinder vælger yoga som en måde at lindre graviditetens ubehageligheder og forberede sig på fødslen. Og mange læger råder nu gravide kvinder til at dyrke yoga under nøje overvågning.
Humlen er, at det i yoga er vigtigt at holde sig hydreret og kølig. Sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, da dehydrering kan føre til muskelkramper.
Du bør også sørge for at lave en række stillinger eller strækøvelser efter din yogatime for at strække de muskler ud, der lige er blevet arbejdet hårdt under øvelsen.